Engelska trädgårdar är ett begrepp som det är svårt att sätta ramar runt. Det finns egentligen inget som kategoriserar en engelsk trädgård, men grunden för uttrycket ligger i engelsmännens ofta grundliga trädgårdsskötsel och de innovativa lösningar som presenteras i både offentliga och privata trädgårdar. Just trädgårdsskötsel och planering av trädgårdsrummet verkar generellt sett vara viktig för engelsmännen, och det är med ursprung i det som begreppet ”engelska trädgårdar” har fått sitt fäste.
När man talar om engelska trädgårdar menar man ofta väl planerade utrymmen med små rum av grönska, ofta uppdelade av välklippta häckar i olika formationer, och med grusgångar och stigar som förbinder de olika enheterna. Trädgårdsrummen har ofta sina egna teman eller färgsättningar, och harmoniserar med varandra genom val av växter, rinnande vatten och olika höjder. Kort sagt är en engelsk trädgård smakfull, väl planerad och ofta välfylld med sparsmakade och noga genomtänka öppna utrymmen. Det är inte konstigt att trädgårdsentusiaster världen över är intresserade av att veta hur man på bästa sätt skapar en egen engelsk trädgård utifrån de egna förutsättningarna.
Böcker om trädgårdsplanering och val av växter
Ann Larås har skrivit en bok med titeln “Engelska trädgårdar” som först kom ut år 2010. Detta är en tjock bok där författaren tar oss med på en resa genom England och besöker 25 av Englands vackraste trädgårdar utspridda över tio olika landskap från Cornwall i sydväst till Kent i sydöst. Boken går grundligt igenom de olika trädgårdarnas utseende och planering, och visar på både kända storheter och dolda pärlor. Detta är en mycket övergripande bok som också tar upp personligheter som präglat just engelsk trädgårdskonst och boken kan även fungera som en reseguide då alla trädgårdarna som beskrivs existerar än idag och kan besökas.
Den kända programledaren för SVTs ”Gröna rum”, Gunnel Carlsson, står bakom boken ”Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa” där hon har valt ut sina absoluta favoriter. Här hittar vi fakta från flera engelska trädgårdar värda att besöka, både stora och små, och med Gunnel Carlssons kunskap som bas är det en njutning att följa med på resan.
Samma Gunnel har tillsammans med Eva Braun, Jörgen Schwarzkopf och Åke Truedsson skapat boken ”Växter för balkong och uterum” där den som saknar en egen trädgård, men ändå vill plantera och skapa ett härligt rum utomhus, får hjälp att välja rätt växter och blommor. Författarnas stora kunskap och bredd ger en spännande bok med handfasta tips för både nybörjare och mer erfarna trädgårdsentusiaster.
Med Chelsea Flower Show i fokus
Fenomenet Chelsea Flower Show som går av stapeln varje år i maj beskrivs i detalj i boken ”Chelsea Flower show och berömda engelska trädgårdar” av Agneta Ullenius som är trädgårdsredaktör på Svenska Dagbladet. Den årliga blomstermässan i London kan sägas vara en catwalk för världens främsta odlare och trädgårdsdesigners, och boken skildrar Chelsea Flower Shows stämning och alla växter, tillsammans med de kungliga besökarna och trädgårdsarkitekternas innovativa lösningar. Författaren berättar även om sina egna favoritträdgårdar i södra England och de ofta legendariska trädgårdspersonligheterna som ligger bakom.
Ytterligare en reseskildring med fokus på Chelsea Flower Show är skriven av Gitt Ossler, och i boken ”London och Chelsea Flower Show” berättar hon om sina upplevelser från mässan och från London i övrigt. En smart dokumentation över en av världens mest kända blomstermässor.