Engelska trädgårdar på Österlen

Mitt bland skånska äppelodlingar och bländande gula rapsfält finns det flera trädgårdar med engelsk prägling väl värda ett besök. Österlen har annars gjort sig känt för sina konstrundor och området ligger mjukt inbäddat i de östra delarna av Skåne, där den största orten är Simrishamn tätt följt av Tomelilla. På våren och sommaren mångdubblas antalet invånare på många håll i regionen, eftersom många svenskar med permanent boende längre norrut i landet njuter av ett sommarboende på just Österlen.

Förutom engelska trädgårdar erbjuder även Österlen sevärdheter som den årliga konstrundan på våren och Kiviks marknad i juli. Här finns även Dag Hammarskjölds sommarbostad Backåkra, den medeltida borgen Glimmingehus och naturreservatet Sandhammaren.

Svabeholms engelska trädgård

Under namnet ”Den engelska trädgården” har Maria Nilsson och Anette Cato skapat en fantastisk trädgårdsverksamhet på Svabeholms Kungsgård i Svinaberga by utanför Kivik. De två kvinnorna var verksamma inom trädgårdsbranschen på just Österlen i över tio år innan de bestämde sig för att skapa en besöksträdgård med engelsk stil just här. Trädgården på Svabeholms Kungsgård började anläggas i mars 2014 och tog emot sina första besökare i maj 2015. Inspirationen kommer, som namnet avslöjar, från England och tanken bakom trädgården är att inspirera och motivera besökare till att skapa liknande trädgårdsupplevelser i den egna trädgården.

Den engelska trädgården på Svabeholms Kungsgård bjuder på stor fröjd för ögat med dubbla perennrabatter i glada färger och en rosenträdgård med många olika typer av engelska rosor. Här finns även woodland, ett växthus, en äng och en allmogeträdgård samt en köksträdgård och en damm med ett vattenfall.

Österlens årliga trädgårdsrunda

Österlen har i flera år stolt presenterat en egen trädgårdsrunda på samma sätt som området erbjuder en konstrunda. Trädgårdsrundan innebär att ett stort antal Österlenbor med passion för trädgårdar öppnar sina portar och grindar för att bjuda in allmänheten. En hel del offentliga anläggningar och institutioner har också valt att hänga på och trädgårdsrundan pågår ofta från första maj till sista oktober. Målet med trädgårdsrundan är att sprida kunskap och engagemang men också att inspirera besökare och sprida Österlens känsla för välskötta trädgårdar.

Österlen och trädgårdar har en naturlig koppling tack vare det ofta gynnsamma vädret i den här delen av landet, men också tack vare historia och tradition. Trädgårdskulturen har flera hundra år på nacken och Linne räknade på sin tid till 17 olika typer av valnötsträd i Simrishamn och inte mindre än 27 varianter i Gärsnäs slottsträdgård. Trädgårdsrundan på Österlen önskar bringa liv i gammal kunskap och passion, och sätta ytterligare ljus på skånsk trädgårdskonst.