Slott och trädgårdar i södra England

Att besöka södra England på våren eller försommaren och upptäcka alla de fantastiska trädgårdar och slott som finns här är verkligen ett minne för livet. Området stoltserar med många slott, mycket tack vare sin historia med många adelsfamiljer och högt ansedda personer med anknytning till det brittiska hovet, vilka uppförde det ena slottet större och ståtligare än det andra. Slotten är i sin tur ofta vackert placerade på en kulle eller en slänt med vackra trädgårdar och parker med växter och träd som ofta är flera hundra år gamla. En rundresa i området är ett måste för alla trädgårdsentusiaster.

Kända trädgårdar i London med omnejd

En bra utgångspunkt för en rundresa i södra England är London, dit det är lätt att ta sig både från Sverige och andra delar av England. Redan i Richmond i södra London finns Royal Botanic Gardens Kew, en botanisk trädgård på över 150 hektar som skapat sig ett namn och ett rykte i hela världen tack vare sin gedigna samling plantor och kreationer. Royal Botanic Gardens Kew grundades redan 1759 och finns idag med på Unescos världsarvslista. Detta är så mycket mer än en vanlig botanisk trädgård, tack vare att det mesta av planteringarna och installationerna bevarats och underhållits genom generationer. På Kew Gardens bedrivs också vetenskaplig forskning med intentionen att bevara växter för framtiden. Royal Botanic Gardens Kew stoltserar idag med över 40 000 arter.

En annan storhet inom trädgårdsvärlden är Beth Chatto, som är en världskänd trädgårdspersonlighet och författare till flera populära trädgårdsböcker med tydliga beskrivningar för hur man planterar och driver upp rätt växt på rätt plats. Hennes privata bostad finns tillgänglig i Essex, nordöst om London och hålls öppen för allmänheten. Här finns det möjlighet att både dricka klassiskt engelskt te och njuta av den välkända grusträdgården och plantskolan.

Engelska slott med framstående trädgårdar

Ett slott som alla trädgårdsälskare bör se under ett besök i södra England är det imponerande slottet Ragley Hall. Slottet uppfördes i slutet av 1600-talet och här residerar idag den nionde markisen av Hertford, som är ättling till den adliga släkten Seymor. Ragley Hall är ett stort slott som har använts i både filmer och tv-serier och som även spelat rollen som Versaille i flera brittiska produktioner, vilket ger en hint om hur storslaget både byggnaden och den angränsande trädgården är. Slottsträdgården är anlagd och ritad av Lancelot Capability Brown, som var en av Englands mest framstående landskapsarkitekter och som dog för cirka 300 år sedan. Slottsträdgården inkluderar alla de element som bör finnas i en klassiskt engelsk slottsträdgård såsom fluffiga träddungar, labyrinter, en sjö och svepande gröna kullar. Trädgårdsdelen innehåller både en rosenträdgård och en vinterträdgård, och utsikten över landskapet är något som helt enkelt måste upplevas.

Engelska rosor hittas också på slottet Great Chalfield Manor beläget i Bath i södra England. Great Chalfield Manor är utan tvekan ett av de bäst bevarade medeltida slotten i landet och har fortfarande intakt vallgrav, vakthus och till och med en egen kyrka. Slottet byggdes vid tiden då Henrik VIII föddes och det är lätt att förstå varför egendomen använts i filmer och tv-serier såsom till exempel ”The Other Boleyn Girl” med Natalie Portman och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Great Chalfield Manor ägs sedan 1943 av stiftelsen National Trust men den tidigare ägarfamiljen bor kvar än idag. Den romantiska trädgården är otroligt vacker och välskött med välansade gräsmattor, lusthus och formklippta uterum, en näckrosdamm och otaliga fontäner samt rosor, rosor och åter rosor.

Även Sissinghurts är värt att nämna i sammanhanget och här kan man i lugn och ro njuta av blomsterprakten. Sissinghurst kallas ofta för en av Englands absolut vackraste trädgårdar och här hittar vi bland annat den kända ”White garden” – en del av trädgården som enbart består av vita blommor. Trädgården designades av poeten och författaren Vita Sackville-West på 1930-talet då hon bodde här tillsammans med diplomaten och författaren Harold Nicholson.