Takträdgårdar i London

Grönskande oaser mitt i storstaden – så beskrivs ofta Londons takträdgårdar som blivit allt mer populära både för Londonbor och turister under de senaste åren. En takträdgård är precis vad det låter som, en prunkande trädgård belägen högst upp på en byggnad mitt inne i staden, ofta komplett med träd, buskar och vatteninstallationer. Här kan stressade storstadsbor koppla av och samla kraft, och ofta också äta en bit mat eller dricka något gott. Londons takträdgårdar ökar hela tiden i popularitet och vittnar om att även den som älskar storstadslivet behöver en paus ibland. Dessutom bidrar grönska i innerstaden till ekosystemet och en godare och renare luft för oss alla, förutom att vara estetiskt tilltalande förstås.

Kensingtons Roof Garden – den största takträdgården i Europa

Europas största takträdgård heter The Roof Garden och går att hitta på Kensington High Street – mitt i smeten i bullriga London med varuhuset Harrods runt hörnet. Genom att ta hissen 6 våningar upp hittar vi den lugnande trädgården – här råder verkligen en helt annan stämning och känsla än nere på gatan. Kontrasten är mäktig och man slås av hur fridfullt det är med grönska och växtlighet. The Roof Garden har snabbt blivit mycket populär och kändisar som Madonna, Brad Pitt, Bruce Springsteen och den nyligen avlidne David Bowie har alla haft privata fester här.

The Roof Garden är över 5000 kvadratmeter stor och inkluderar flera trädgårdsrum och en exklusiv restaurang. Växtligheten är fantastisk och mycket välskött, med flera vattenkonstellationer och till och med flamingos och ankor. Trädgården består av tre olika avdelningar med olika teman: den spanska, inspirerad av Alhambra i Grenada i Spanien, en engelsk Tudorträdgård och en Woodlandträdgård, den ena mer magnifik än den andra. The Roof Garden är en otrolig trädgårdsupplevelse mitt i centrala London där det också är populärt att gifta sig.

Fördelar med takträdgårdar

I takt med att takträdgårdarna i London ökar i både antal och popularitet sprider sig sättet att odla på taket till andra delar av Europa och världen. Förutom att skapa en estetiskt snyggare stad finns det också ekonomiska fördelar med att odla på taket av byggnader belägna mitt i staden. Takträdgårdar tar till exempel hand om regnvatten så att vattnet fördröjs och inte riskerar att överbelasta avloppssystemet. Gröna takträdgårdar förbättrar även stadens mikro- och makroklimat genom att luftfuktigheten kontrolleras och växterna hjälper till att rena luften från avgaser, damm och andra skadliga beståndsdelar. Luften i staden blir helt enkelt renare och bättre att andas i takt med att antalet takträdgårdar ökar.

En takträdgård hjälper även till att motverka buller både inne i fastigheten och ute på gatan. Genom växterna utnyttjas solenergin till fullo via fotosyntesen som tar upp koldioxid och avger syre, vilket vi människor andas in. Som om inte detta vore nog har det visat sig att människor trivs med ökad växtlighet även inne i storstäderna, och gärna tar en paus från stadens myller i en takbelägen park. Det blir på något sätt lättare att distansera sig från stadens sus och brus när man sitter några våningar upp, än i en klassisk park på marknivå. London ligger som vanligt i framkant och det står klart att takträdgårdar av alla slag är här för att stanna.