The Jane Austen Garden

Författaren Jane Austen föddes redan 1775 och dog 1817, och har med sina kärleksromaner blivit och hållit sig populär och älskad genom seklerna. Hon är idag klassad som en av den engelskspråkiga litteraturens absoluta toppnamn och hennes mest kända titlar är böckerna ”Förnuft och känsla” samt ”Stolthet och fördom”. Många av hennes verk har filmatiserats och blivit tv-serier genom årens lopp och fortsätter att älskas av generation efter generation. Den kanske mest kända karaktären i hennes böcker är Mr Darcy, och många moderna författare lånar och kopierar ofta Jane Austens stil och intriger i mer moderna varianter.

Jane Austen förknippas ofta med staden Bath i södra England där hon bodde under en period av sitt liv, även om hon både föddes och senare också dog i Hampshire. Det är också i staden Chawton i Hampshire i sydvästra England som vi hittar Jane Austens House Museum med den tillhörande trädgården. Här bodde Jane Austen under de sista åtta åren av sitt liv och hon skrev även de populära böckerna ”Övertalning” och ”Emma” här.

Att besöka Jane Austen trädgården

Det finns inga formella ritningar eller nedskissade planer för Jane Austen-trädgården, och det är troligt att trädgården fått växa och forma sig relativt fritt runt stugan där Jane Austen bodde med sin familj. Originalträdgården var något större än dagens variant men utseendet och designen är i stort sett densamma och ägorna är idag mycket välskötta. Här hittar vi många olika arter som bevarats sedan sent 1700-tal och även flera vilda arter som är kända från just Hampshire regionen.

Det går lätt att ta sig till Jane Austen-museet och den tillhörande trädgården från centrala London via bil, tåg eller buss och resan tar lite mer än en timme. Trädgården är av naturliga skäl trevligast på våren och sommaren då blommorna visar sig i all sin prakt, och det pågår ständigt olika evenemang och utställningar länkade till Jane Austens författarskap och litteratur. Huset är mycket väl bevarat ända från 1600-talet och ligger i en idyllisk liten by.

Trädgårdens uppbyggnad och stil

Jane Austen-trädgården härstammar alltså från mycket tidigt 1800-tal och fick på många sätt forma sig själv utan alltför mycket planering och plantering. Detta har gjort att tidstypiska växter och blommor från trakten har fått fäste och kunnat växa och frodas på platsen, som idag sköts av museets egen personal. Mycket liten inverkan har gjorts på trädgården sedan museet öppnade 1947. Här hittar vi idag över 30 olika sorters rosor och en storslagen häck som planterades på 1950-talet.

Besökare är välkomna att sitta ner och äta picknick på gräsmattan och det finns flera bänkar för den som vill vila benen. Även om trädgården är härlig och vittnar om svunna tider på ett sätt som är svårt att hitta på andra platser, är det Jane Austen och hennes kändisskap som är det stora dragplåstret för platsen. Att gå runt på samma plats och titta på samma blommor som en av de absolut största inom brittisk litteratur är svårslaget och en upplevelse som varmt rekommenderas.